Laskurit

Laskureilla voi saada lisää tietoa eri valintojen ympäristövaikutuksista.

Yleisiä työkaluja ympäristövaikutusten arvioimiseksi ovat mm. pääkaupunkiseudulla kehitetty Ekokompasi ja WWF:n Green Office.

Ilmastopäästöjä voi laskea mm. Suomen ympäristökeskuksen Ilmastodieetti ym. päästölaskureilla.

Luonnonvarakeskuksen Ruokahävikkilaskurin avulla voit arvioida, paljonko sinun kotonasi syntyy ruokahävikkiä vuositasolla. Samalla saat arvion myös syntyvän hävikin rahallisesta arvosta, hävikin aiheuttamasta hiilijalanjäljestä ja voit verrata näitä lukujasi suomalaisten kotitalouksien vastaaviin keskimääräisiin lukuihin.

Syken vesijalanjälkilaskuri havainnollistaa kuluttajan vedenkulutuksen painopisteet ja auttaa vähentämään kulutusta. Suomalaisten vesijalanjäljestä 95 % muodostuu epäsuorasti kuluttajien käyttämien tuotteiden ja palveluiden valmistuksessa Suomessa tai ulkomailla. 

Turun ammattikorkealoulu rakentaa taiteen ympäristöjalanjäljen laskemiseen soveltuvan laskentatyökalun. Laskurin on tarkoitus helpottaa taiteilijoita päästölaskentaa vaativissa kohteissa sekä taiteellisen työn ilmastonäkökulmien huomioimisessa. Laskuri ja siihen liittyvä käyttäjän opas julkaistaan tällä sivulla vuoden 2023 aikana. 

Lue lisää tulevasta laskurista: 

Julkaistu 1.6.2017 klo 16.05, päivitetty 29.4.2024 klo 8.27
  • Tulosta sivu