Uudelleenkäytön aika on nyt!

Uudelleenkäyttö on tuotteen tai sen osan käyttämistä uudelleen samaan tarkoitukseen kuin mihin se on alun perin suunniteltu. Uudelleenkäyttö on hyvä erottaa kierrätyksestä, jossa materiaalit hyödynnetään uusien tuotteiden raaka-aineena.

Uudelleenkäyttö on keskeinen osa kiertotaloutta. Kun tuotteet ja tavarat pysyvät mahdollisimman pitkään käytössä, vähenevät sekä neitseellisten luonnonvarojen tarve että jätemäärät. Tuttu uudelleenkäytön toimintamalli on käytettyjen tavaroiden vertaiskauppa internet-alustoilla, kirpputori- ja kierrätyskeskustoiminta tai tavaroiden vaihto tuttujen kesken. Myös pakkauksia voidaan uudelleenkäyttää ja tähän kohdistuukin paineita myös lainsäädännön puolelta. Uudelleenkäyttöä on myös erilaiset liiketoimintamallit, joissa yritys tarjoaa uudelleenkäyttöön perustuvia palveluja esimerkiksi uudelleenkäytettävät astiat tapahtumissa. Uudelleenkäyttö luo työpaikkoja ja se tukee heikommassa asemassa olevia ihmisiä.

Uudelleenkäyttö ei ole aina ympäristön kannalta suotuisa ratkaisu. Oleellista on, korvataanko uudelleenkäytöllä aidosti uuden ostamista vai lisääkö se kulutusta entisestään. Uudelleenkäytöstäkin aiheutuu haitallisia ympäristövaikutuksia keräyksen, kuljetuksen, pesun, kunnostuksen ja jälleenmarkkinoinnin takia. Tärkeää onkin löytää kokonaisvaikutuksiltaan soveltuvimmat uudelleenkäytön ratkaisut. Siksi tietoa ja tutkimusta uudelleenkäytöstä osana kiertotalouden systeemistä muutosta tarvitaan lisää.

© Ville Jäppinen
Julkaistu 8.12.2022 klo 9.17, päivitetty 21.10.2024 klo 14.46
  • Tulosta sivu