Montinutra utvecklar nya produktapplikationer från finskt gransågspån

Nyhet 15-11-2021 kl. 9.17
© Roine Piirainen / Kuvia Suomesta

Montinutra utvecklar, producerar och kommersialiserar nya produkter av sågspån från gran. Vanligtvis används skogsindustrins industriella sidoströmmar i energiproduktionen eller exporteras som briketter och pellets.

"Vår idé är att dra nytta av några av sidoströmmarna i sågverksindustrin och öka värdet på råvaran flerfalt", säger Jukka Mäkelä, vd för Montinutra. Råvaran är väl tillgänglig i inhemska sågverk, och den produktionsprocess som utvecklats av företaget är ekologisk och livsmedelsklassad. "Utvecklingsarbetet har pågått länge med finländska universitet och forskningsinstitut, och vi har även deltagit i det av Business Finland finansierade FuBio-projektet."

Naturliga råvaror för kosmetika- och livsmedelsindustrin

Montinutra har patenterat flera forskningsteman och fokuserar för närvarande på Grangummi™-extrakt. Det kan till exempel användas i kosmetika, hygienprodukter och livsmedel. Diskussioner om produkttillämpningar har inletts med ett antal europeiska aktörer inom kosmetika-, livsmedels- och läkemedelsindustrin.

”Ansvaret för produkterna drar till sig mest intresse. Den ekologiska aspekten och den cirkulära ekonomin leder vanligtvis till en mycket positiv diskussion, säger Mäkelä.

Granbarrgummi™ från sågspån är en äkta naturprodukt, utan användning av syntetiska tillsatser, kemikalier eller mikroplaster. Produkten används bland annat i applikationer för emulgering, stabilisering och som bindemedel. Enligt preliminära undersökningar har extraktet även bioaktiva effekter.

"Vi har utvecklat och patenterat ett kosttillskott, Qusitol ®, för problem i nedre urinvägarna och prostatan", säger Mäkelä. Även om det inte är ett läkemedel är utvecklingen av hälsoprodukter också hårt reglerad. "Den fortsatta utvecklingen av dessa produkter kräver en stark kommersiell partner inom sektorn."

Innovation är lätt, kommersialisering krävande

Många av produktbladen är lovande, men de kräver ofta enorma resurser för att marknadsföras. "En framgångssaga kräver mycket mer än en stor innovation", betonar Mäkelä. "Och det är styrkan i Montinutra. Vi har kompetens att utveckla en kostnadseffektiv tillverkningsprocess, produktutveckling, kommersialisering av produkten och reglering. Vi är först och främst ett verkställande företag, inte bara ett innovationsföretag.”

I år byggde Montinutra en proof-of-concept pilotanläggning i Åbo. ”Det har visat att vår produktionsprocess är funktionell, riskfri och skalbar. Nästa steg är att investera i produktion i kommersiell skala, vilket kräver både marknadspotential och säkerställande av finansieringen.”

Montinutra Oy ägs av över 40 ängelinvesterare och industriankaret innovationsbolaget Metsä Spring.

Läs mer


  • Skriv ut sidan